Proiect OUG: Apicultorii români ar putea primi un ajutor de la stat

Ziarul Mara • 09-02-2024, 22:00:21 • 4 vizualizari

 

Apicultorii români ar putea beneficia de un ajutor de la stat, pentru compensarea parțială a pierderilor suferite în 2023, din cauza crizei provocate de războiul din Ucraina.

Joi, MADR a postat în transparență decizională un proiect de Ordonanță de urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor suferite în anul 2023 în sectorul apicol, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Statul va acorda ajutor financiar în valoare de 59.866.000 lei, adică echivalentul sumei de 12.034.334 euro, pentru aproximativ 2.395.856 de familii de albine.

Cursul de schimb valutar euro/lei utilizat pentru calcularea valorii maxime totale și a cuantumului este cel stabilit de Banca Națională a României la data de 29 decembrie 2023, fiind de 4,9746 lei pentru un euro.

Suma totală care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu depășește echivalentul în lei a 280.000 euro, potrivit proiectului de lege.

Pentru a putea beneficia de sprijin financiar, crescătorii de albine trebuie să respecte următoarele condiţii de eligibilitate: să deţină la data de 31 decembrie 2023 familii de albine înscrise în baza naţională de date apicole gestionată de Agenţia Naţională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”, prin Oficiile pentru Zootehnie Judeţene, potrivit prevederilor Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 251/2017, cu modificările şi completările ulterioare, în exploataţii apicole/stupine autorizate sanitar-veterinar de către ANSVSA; să deţină familii de albine în stupine înregistrate/autorizate la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, la data depunerii cererii.

De asemenea, cei care vor să beneficieze de sprijinul financiar de la stat trebuie să nu se afle în lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022, conform evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului sau în cazul persoanei fizice să nu existe o decizie definitivă a instanţelor judecătoreşti de constatare a falimentului până la data de 24 februarie 2022.

Potrivit MADR, beneficiarii acestei scheme sunt: -apicultori, persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, valabil la data depunerii cererii; apicultori, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.182/2016, cu modificările și completările ulterioare, precum și societăți agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și completările ulterioare; apicultori, persoane juridice.

Cererea de înscriere în program va trebui depusă în termen de 30 zile lucrătoare începând cu ziua următoare intrării în vigoare a ordonanței de urgență. Termenul de plată este 30 iunie 2024.

Dana PĂUNE

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Proiect Apicultorii Români Ajutor
Veste bună pentru legumicultori * Cultivatorii de tomate în solarii vor primi integral subvenția de 3.000 de euro
Programul de susținere a producției de tomate în spații protejate, respectiv în sere și solarii, a fost accesat în acest an de circa 18.000 de cultivatori de roșii din întreaga
Proiect fictiv pentru deturnare de fonduri într-o comună din Teleorman.Proiect OUG: Apicultorii români ar putea primi un ajutor de la stat
Patronul firmei a fost condamnat, primarul îl prinde din urmă. În comuna Moșteni din județul Teleorman apar din ce în ce mai multe ilegalități. Vică
“Anticorupție prin etică, integritate și transparență”-proiect implementat la nivelul judeţului Teleorman
În calitate de beneficiar, Județul Teleorman, prin Consiliul Județean Teleorman, implementează, în conformitate cu prevederile Contractului de finanțare nr. 624 din 30 decembrie 2021, proiectul “Anticorupție prin etică, integritate și
„Abordări moderne ale stagiilor de practică în învăţământul economic”, proiect implementat la Liceul Tehnologic Virgil Madgearu din Roşiorii de Vede
Începând cu 01.09.2022, la Liceul Tehnologic Virgil Madgearu din Roşiorii de Vede, se implementează proiectul de cooperare şi mobilitate în domeniul Învăţîmântului Profesional şi  Tehnic, intitulat „Abordări moderne ale